7 Kov - 2018
Kategorijos::

VIRTUVĖS SALA – KAIP JĄ SUPROJEKTUOTI?

Virtuvė yra labiausiai komplikuota namo erdvė, kai kalbame apie dizaino kūrimą – ypač virtuvės salos. Nors nėra vienos formulės, kuri padėtų suprasti kokio dydžio ši vieta turėtų būti, kai kurios išmatavimų gairės gali padėti. Virtuvės dizaineriai turi pasiūlymų kaip geriau susiplanuoti darbą virtuvės saloje. Pradėkite užduodami sau šiuos šešis paprastus klausimus.

1. Kokia virtuvės salos funkcija?

Prieš galvodami apie išradingus sandėliavimo sprendimus ir kokio asortimento norite, nuspręskite, kokia bus pagrindinė virtuvės salos funkcija. Daugeliui būdinga turėti dvi atskiras erdvės – maisto ruošimui ir valgymui, tačiau ką norėsite išryškinti, pabrėžti? Pasiruošimo darbus, maisto gaminimą, švaros palaikymą, valgymą ar pramogas?
Jei norite, kad saloje būtų buitinė technika ir kriauklės, reikės daugiau erdvės. Jei naudosite tik kasdieniam valgymui, sėdimosios vietos turėtų būti prioritetas.
Diskusija apie virtuvės salą yra viso labo tik vienas klausimas iš daugelio, į kurį privalo atsakyti bendras virtuvės dizainas ir ją supanti erdvė. Bendroje schemoje, tai ką perkelsite į virtuvės salą, atspindės jūsų darbo ir gyvenimo įpročius. Sala yra sprendimo dalis, todėl turėtumėte skirti jai didelį dėmėsį. Tuomet viskas atsistos į savo vietas.

2. Kokios buitinės technikos reikia virtuvės saloje?

Jei nusprendėte integruoti įrangą virtuvės saloje, reikia plano dėl funkcionavimo ir išdėstymo. Jei pagrindinė kriauklė yra saloje, jums reikės indaplovės. Jei sala taps pagrindinė maisto paruošimo darbų vieta, netoliese taip pat reikės šiukšlių dėžių ir komposto erdvių.
Kokio dydžio jūsų virtuvė? Jei turite didelę virtuvę, o šaldytuvas nėra prie virtuvės salos, gal šalia reikėtų ir mažesnio? Jei norite įrengti kaitlentes, palikite erdvės dūmtraukiui. Susidarykite sąrašą ko norėtumėte virtuvės saloje, pagal svarbiausius prioritetus. Gabūt viskas netilps, tačiau pasistenkite sutalpinti bent penkis pagrindinius dalykus.

3. Kokio dydžio daiktų lentynos reikės?

Daug kas priklauso nuo virtuvės įrengimo. Jei yra vietos tuzinui spintelių, gal lentyna daiktams virtuvės saloje nebebus prioritetas. Jei tai bus pagrindinė maisto pasiruošimo vieta, kriauklė ir kiti įrenginiai gali būti pirmoje vietoje, tačiau pasistenkite surasti vietos maisto įrankiams ir pjaustymo lentoms prie kriauklės.

4. Kokio aukščio stalą pasirinkti?

Pirmiausia išmatuokite kėdžių aukštį. Jei virtuvės saloje norite baro kėdžių, turite nuspręsti ar jos tillps į 80cm ir 1m dydžio rėmus. 1m aukščio baro kėdės ir baras gali atrodyti „lankstesnis“ – virtuvės sala gali būti suprojektuota dvejais lygiais, darbinė vieta nuleista žemiau, dėl pasiruošimo darbų, o valgymo erdvė aukščiau, kad tiktų prie baro kėdžių. Tarp jų galite rasti patogią vietą elektros lizdams.
80cm aukščio baras suteikia tokį sėdėjimo poziciją, lyg sėdėtumėte ant tipinės baro kėdės ir prie stalo. Nors šiame dizaino modelyje nėra itin daug patogumo, tačiau puikiai gali tikti valgymo erdvei. Siūlome palikti bent apie 30cm laisvos vietos sėdėjimo erdvėse, tačiau didesnį patogumą suteiktų plotis nuo 40cm iki 50cm.

5. Kaip virtuvės sala atrodys bendrame virtuvės plane?

Užtikrinkite, kad virtuvės salos erdvė kurioje dirbate, galėtų funkcionuoti su priešingoje virtuvės dalyje esančia erdve – ar bus patogu gaminti maistą, ar nebus sunku atidaryti virtuvės baldų spinteles ir t.t. Ar visa tai derės prie likusios virtuvės? O gal jums reikia kitos darbo erdvės, su jau paruošta kriaukle?
Atvira erdvė aplink virtuvės salą taip pat reikalauja tam tikrų skaičiavimų. Siūlome palikti apie 40cm plotą ten, kur pasibaigia virtuvės sala. Darbui skirtos erdvės saloje turėtų būti bent jau 1m pločio, o daugiau nei 1.6m nebūtina. Pramogų ir valgymo erdvės dažniausiai apskaičiuojamos pagal gretimais esančią erdvę – valgomąjį ar svetainę – jei tokia yra.

Konsultacijos visais interjero klausimais
Reikia pagalbos kuriant interjerą? Susisiekite, padėsime Jums.

Kontaktai